nedelja, 24. oktober 2010

Juhuhu, Drevored je tu!

V četrtek smo nazdravili na Drevored. Ob okusu prekmurskih dobrot se je v Viteški dvorani Križank zgodil poseben dogodek ob izidu novega albuma. 



Vlado je skupaj s Tomasom (Mirom Tomassinijem), Galom (Gjurinom) in svojim očetom (Milanom Kreslinom) predstavil novo ploščo, ki je nastajala v Galovem studiju. No, vse dokler jih poplava ni odgnala v računovodski servis med računovodske papirje, kjer so v zadnjem mesecu ploščo potem dokončali.



Skozi Drevored se sprehodiš mimo 13 dreves. Vsak od njih je samosvoj in unikaten, skupaj pa jih povezuje nevidna vez, ki ustvari sinergijo, čarobno harmonijo gozda.



Prvi v vrsti je pesem Tam na koncu drevoreda (M.Tomassini-V.Kreslin), ki nam predstavi luč in energijo plošče. Zelo tiha in akustična, ampak ob enem neverjetno mogočna pesem, ki te »zacumpra« vse do konca Drevoreda.

Krasni novi svet (V.Kreslin-V.Kreslin-M.Tomassini/V.Kreslin/G.Gjurin) je prvi singel, ki se vrti po radijih že od začetka oktobra. Mogoče še najbolj rockovsko obarvan komad, ki nas popelje v Huxleyev »krasni novi svet«.

Pri tretji pesmi, Zunaj je veter (M.Tomassini-V.Kreslin-M.Tomassini/V.Kreslin/G.Gjurin), se Vladotu s petjem pridruži Severa Gjurin. Skupaj ustvarita zelo nežno vzdušje ter za trenutek upočasnita in umirita tempo plošče.

Naslednja je namreč spet bolj kitarska Ena pesem (M.Tomassini-V.Kreslin. M.Tomassini/ V.Kreslin/G.Gjurin), ki smo jo že lahko slišali na koncertih ter jo nestrpno pričakovali, da jo slišimo tudi na plošči.

Ko poslušava pesem Danes sem v molu ( V.Kreslin) sva v duru!

S tabo je izi (V.Kreslin-V.Kreslin-V.Kreslin/G.Gjurin) pa je eden izmed tistih komadov, ki te zadanejo naravnost v srce. Obenem pa eden tistih komadov, ki povzročajo občutke, ki jih je preprosto nemogoče spravit v besede.

Sedmo drevo v Drevoredu je pesem Ogledalce povej (M.Tomassini-V.Kreslin.M.Tomassini/ V.Kreslin/G.Gjurin), ki je »življenjsko hudomušna« in zanimivo drugačna.

Poj mi pesem (M.Tomassini-V.Kreslin.M.Tomassini/V.Kreslin/G.Gjurin) je pesem hrepenenja, življenja, prijateljstva in odličnosti!

Melodijo pesmi Tam daleč stran (trad.-M. Kreslin/V.Kreslin) je Milan Kreslin slišal v taborišču od ruskih ujetnikov in jo mnoga leta nosil s seboj v glavi. Z Vladom sta nato skupaj napisala še besedilo in jo uvrstila na ploščo.

K ruskem delu Drevoreda sodi tudi pesem Podmoskovski večeri (W.Solovjev Sedoj-M.Matusowski/V.Kreslin), pri katerem je balalajko igral Vladov prijatelj Eleksej Ermakov.

Pri komadu Let the music flow (A.Taylor-A.Taylor / V.Kreslin) gre za odlično sodelovanje med Vladom in Allanom Taylorjem. Kot je rekel Vlado, je pesem nastala bolj po naključju, vendar pa je zdaj nepogrešljivi del Drevoreda. Pesem je bila posneta na Dunaju, istočasno kot je Vlado z bendom Insiginzi tam snemal pesem Danes sem v molu.

Pesem Dajte mi libar (L.Morosin-L.Morosin-M.Ferlin) pojeta Vlado in Livio Morosin in je prav tako nastala zelo spontano, na knjižnem sejmu v Puli. Je sicer malo drugačna od ostalih ter je mogoče ne bi pričakovali na Drevoredu, vendar pa je na svoj način odštekana in odlično dopolnjuje druge.

Lahko noč, sestrica (M.Tomassini -V.Kreslin ) pa je tih zaključek Drevoreda, ki nas pusti tam, kjer nas je pobral – v pričakovanju novega sprehoda.

Greva ponovno med mogočne krošnje v Drevored !

 

1 komentar:

  1. Komaj čakam, da dobim album, sem ga že v petek naročil iz Vladove interntne strani! To je najboljši način naročanja, ker tako Vlado dobi največ denarja za svoj trud, ker mu ne poberejo odstotkov posredniki in trgovine! Konferenco sem gledal preko neta in mi je bilo še posebej kul, kako je Vlado skromno povedal, da sta z Mirom tuhtala, če naj kaj posnameta in izdata, kakor da bi bila tako zelo zaskrbljena nad kvaliteto(kar je sicer itak dobro, ker je končni izdelek boljši, če je več samokritičnosti) in kakor da bi bil Vlado popolnoma neuveljavljen izvajalec in bi z Mirom tuhtal, če je sploh dober, v resnici pa je izdal že vse polno zelo uspešnih in izjemnih albumov. Skratka Vlado je iskren in skromen in hkrati izjemen umetnik. Letos ga grem spet poslušat v Cankarja, hkrati pa po precej dolgem premoru nadaljujejm z lastnimi koncerti!

    Vanja in Kaja, vaju pa vabim, da prisluhneta, kako smo odigrali Vladov komad Od višine se zvrti, na očetovi šestdesetletnici. Jaz sem na vokalu. Pa uporabniško ime je papiga,ampak to ime sta že davno izbrala moja brata, jaz pa imam svoj youtube račun pod imenom Samoplant,kjer igram svoje komade in Led Zeppeline in ne gre za to, da bi poskušal kot papiga opnašati Vlada, haha, trudim se peti s svojo barvo.:

    http://www.youtube.com/watch?v=hz8nncoE2L0

    OdgovoriIzbriši