četrtek, 4. marec 2010

"Beat the Boots, Gatsby!"

Že od samega začetka pisanja tega bloga, je do naju večkrat prišlo vprašanje: “Zakaj pa Bootleg?” In res, zakaj sploh Bootleg in kaj bootleg dejansko pomeni? Je to ilegalna distribucija in prodaja alkohola? Posnetek nastopa, ki ga izvajalec sam ni izdal? Posnetek za katerega avtor in izvajalec ne bosta prejela pravic? Ali pa je bootleg pač Bootleg? Odgovor je vse to in še mnogo več.

Uradno se izraz “bootleg” nanaša na ilegalen promet alkohola, izvira pa iz zgodovine, ko so flaške alkohola tovorili kar v škornjih. Bootlegging se je najbolj razširil v času prohibicije v Ameriki, torej v dvajsetih letih 19. stoletja. En izmed najbolj “slavnih”, pa čeprav fikcijskih bootleggerjev tistega časa, pa bi znal biti kar Fitzgeraldov Gatsby.

Glasbena bootleg industrija se je skupaj s stadionskim rockom močno razširila predvsem po letu 1970. Takrat so bili v ospredju bendi, kot so Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, The Rolling Stones in Pink Floyd, med najbolj bootleggane izvajalce pa sodijo tudi The Beatles, Bob Dylan in Bruce Springsteen. Izredno priljubljeni so postali avdio ali video bootleg posnetki iz koncertov, ki sicer nikoli ne bi bili dostopni širši publiki. V večini primerov je šlo oz. še vedno gre enostavno za izmenjavo materiala med fani, nekateri bootleggerji pa so šli korak dlje in začeli te posnetke prodajati. Izvajalcem je vse to prineslo dobrodošlo reklamo in poneslo njihovo glasbo med čim več ljudi. S časom jih je vse več začelo celo spodbujati publiko, da snemajo njihove koncerte. Veliko teh bootleg posnetkov, ki so bili najprej distribuirani kot bootleg albumi pa so bili kasneje celo uradno izdani s strani izvajalcev in avtorjev. Tako kot recimo osem Dylanovih Bootleg Series.

Nad bootlegi pa so sicer navdušeni predvsem fani, ki so tako prišli do številnih koncertov, šovov, zanimivih izvedb in trenutkov ujetih ter za vedno shranjenih na kasete in zgoščenke.

Torej kaj je potem bootleg?

Za naju je bootleg pač Bootleg. 
Umetnost skozi besedo prenašava v škornjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar